Verbinden


Werken aan de WEconomy, hoofdstuk 14: Succesvolle duurzaamheid vraagt om verdiepen van verbindingen  

De sociale innovatiegroep - www.source2source.net

Samenvatting
Doeltreffend duurzaam doen op collectieve schaal is nog geen realiteit. Wat weerhoudt ons als mondiale gemeenschap om effectief datgene te doen waarvan we voelen of weten dat het nodig is voor het welzijn van leven op deze planeet? En welke mogelijkheden kunnen wij aangrijpen om de gewenste veranderingen te versnellen?

De sociale innovatie groep doet een beroep op een vermeerdering in aandacht voor wat zij als fundamentele dimensies van duurzaamheid beschouwt. Om constructieve woorden om te zetten in congruente daadkracht is ten eerste inzicht, compassie en vertrouwen in jezelf nodig. Duurzaamheid behelst een onaflatende zoektocht naar een zuivere en transparante verbinding met onszelf en van daaruit met onze omgeving.

De daadkrachtige voorhoede van de duurzaamheidgolf staat zowel binnen als buiten haar eigen gremia voor afstemmings- en verbindingsvraagstukken. Zij zal succes kunnen hebben door begrip voor, bereidheid van en samenwerking met alle andere instituten en partijen zowel binnen als buiten de bestaande maatschappelijke structuren, nationaal en internationaal. De kwaliteit die dan ontstaat in interactieve duurzaamheid is van fundamenteel belang voor het welslagen van de uitdaging die wij voor ons zien.

Hoofdstukken
14.1 Een kader voor duurzaam doen?
14.2 Mogelijkheden en belemmeringen voor succesvolle duurzaamheid
14.3 Fundamenten van duurzaam doen
14.4 De hoogste versnelling
14.5 Het doen verbinden

Dit is een co-creatie van de sociale innovatiegroep, bestaande uit
Joyce Ronda, Marjolein Hins, Lars Tjoeng, Marc Wervelman, Wibowo Rimbawan, Walter van Krieken, Wouter van der Veer en Hans Kooistra


Over de auteurs

Joyce Ronda (1968) is founder van de IRR initiatieven en heeft 20 jaar ervaring op het gebied van interventie- en projectmanagement. Met een studieachtergrond management & organisatie én als opvallendste talent een stel meer dan goed ontwikkelde sensors zijn mooie partnerships en internationale activiteiten tot stand gekomen binnen diverse publieke instellingen en de zakelijke dienstverlening. Haar talent zet ze in als oprichter van nieuwe projecten, strategisch counselor voor bestuursleden en directieleden en als regisseur binnen denktanksessies en pro bono projecten om continue bewustzijn en vernieuwing te brengen.

Joyce:
‘Het voorzien in de behoefte van de huidige generatie zonder hiermee voor toekomstige generaties de mogelijkheden in gevaar te brengen om in hun eigen behoeften te voorzien.’
‘Het daadwerkelijk doen lijkt ten diepste een vraagstuk van verbinding van ieder van ons met zichzelf.’
‘Eenheid als ultieme staat van duurzaamheid’
‘Het eerste pad, van bewustheid en de rede, vraagt een onbevangen, onderzoekende open geest en een flinke dosis wilskracht’

Marjolein Hins (1965) is initiator van o.a. Q-Search en de sociale innovatie groep. De periode tot haar 35e, bij MKB en multinationale bedrijven, en de (co-)creatie van haar eigen bedrijven en projecten in bedrijfsleven, verenigingen en openbaar bestuur, hebben haar gevormd tot een maatschappelijk betrokken ondernemer en raadgever. Altijd vanuit het duurzame motto: delen = vermenigvuldigen! Zij is een strategische verbinder die beweging en vertrouwen brengt door haar empathisch vermogen en netwerkkracht.
www.qsearch.nl

Marjolein:
‘Onze ervaring is dat onevenredig veel menselijke energie verloren gaat door te focussen op het verstandelijke niveau.’
‘Zolang we zoveel woorden nodig hebben betekent het dat we nog niet in de duurzaamheidervaring leven. Net zoals bij organisaties vaak geldt dat hoe meer ze hun kernwaarden op muren en verslagen schrijven, hoe evidenter het is dat die waarden nog niet worden geleefd. Anders was het geen issue meer.’
‘The only way out is the way in’
De toekomst start vandaag. Laten we nú zorgen voor onze gezamenlijke toekomst'

Lars Tjoeng (1953) is, na een rechtenstudie en ruim twintig jaar bedrijfsleven, sinds tien jaar actief op gebied van mens- en organisatieontwikkeling vanuit zijn bureau FLOW Consulting. De rode draad is dat hij coacht, traint en adviseert op ontwikkeling van integratief vermogen als persoonlijke en collectieve kerncompetentie voor deze nieuwe eeuw, en helpt vanuit een evolutionair perspectief om paradigma-overgang en sociale vernieuwing tot doorleefde realiteit te maken.

Lars:
Wie wil er nu geen duurzame economie en samenleving? Niemand toch! Dus dat fiksen we wel even! 
Of niet? Wat of wie zit er dan dwars? Misschien wijzelf wel die denken mens te zijn maar nog niet voelen wat dat werkelijk is. Als we acties ondernemen vanuit de ervaring van ons duurzame zelf, a course in sustainable miracles might happen.

Marc Wervelman is werkzaam als energetisch therapeut en spiritueel coach. Hij begeleidt mensen bij het oplossen van geestelijke en lichamelijke gezondheidsklachten en hij biedt ondersteuning bij transformatieprocessen van personen en groepen. Altijd met als doel een hogere kwaliteit van leven. Marc’s aanpak kenmerkt zich door een holistische benadering van de mens en zijn omgeving, een praktische mix van intuïtieve en analytische talenten en een gezonde dosis humor.

Marc: “Be the change you wish to see in the world.” – Mohandas Gandhi.

Wibowo Rimbawan (1951) studeerde levensmiddelentechnologie en bedrijfskunde. Hij is bedrijfskundige, adviseur, ondernemer met veel passie voor vakmanschap, creativiteit en vreugde op het werk. De levensschool en bijzondere belangstelling voor spiritualiteit van de mens heeft ertoe geleid dat zijn systemische aanpak niet alleen ruimte creëert voor innovatie, productiviteit en efficiencyverbeteringen maar ook zorgt voor het welzijn van mens en omgeving. Hij heeft ruim 30 jaar ervaring met omvangrijke systeem- en organisatieontwikkeling bij middelgrote en grote organisaties zowel in de private als de publieke sector, in Nederland en ook in Indonesië.

Walter van Krieken is bezig met zijn belangrijkste opleiding; de school van het leven. Een fascinerende opleiding want soms voelt het voor hem alsof hij cum laude slaagt en andere momenten waant hij zich een puberende brugklasser voor wie het eindexamen nog lang niet in zicht is. Hij is een architect van sociale netwerken in de maatschappij en is actief in bewonersorganisaties in Ypenburg Den Haag. Hij werkt vanuit zijn visie over integrale organisatiebenadering, de maatschappij, het beïnvloeden van menselijk gedrag en de kracht van menselijke relaties. En elke keer staat hij verstelt van waar de mens toe in staat blijkt als hij er maar in gelooft. Het Leven Is Mooi.

Wouter van der Veer (1956) Heeft in zijn carrière verschillende sales en marketingfuncties succesvol vervuld bij diverse bedrijven. Zijn aanpak is altijd het verschil maken tussen ethisch en egoïstisch verkopen. Wat wil een ander i.p.v. het eigenbelang eerst. Hij is een scherpe waarnemer die de ‘waarom’ vraag stelt om daarna vaak de ‘waarom niet’ uitdaging aan te gaan. Doorziet snel mogelijkheden in situaties. Helpt nu om het leven van anderen beter te maken.

Hans Kooistra is partner en medeoprichter van het nextpractice institute en tevens partner/mede-eigenaar van BSS Holland. Het nextpractice institute houdt zich bezig met het verbinden van strategie, performance, proces, klanten en medewerkers; anders verwoord het verbinden van buiten en binnen waardoor slagkracht zich ontwikkelt.
Hiervoor was hij in diverse rollen actief (mede-eigenaar, boardmember, adviseur/consultant, projectmanager e.a.) voor ondernemingen in binnen- en buitenland, laatstelijk als vice-president en regional director van Tibco Benelux, onderdeel van het Amerikaanse TIBCO Software Inc.